Home

kulminarettxtit9

Prvi poznati Hrvat koji je prešao na islam, bio je Džafer ben Abdallah Al-Saqlabi iz Dalmacije u vrieme slavnog kralja Tomislava.
Djawhar ben Abd Allah (Cavtat, Konavle, Kraljevina Hrvatska, 911. – ?, 992.), bio je osnivač Kaira i Al-Azhera.

Djawhar ben Abd Allah poznat je i kano Džauhar ben Abdallah Al-Saqlabi (Saqlabi = ime za Slavene – ma da Hrvati nismo Slaveni, ali mnogi su nas u ta doba pa i danas svrstavali kano Slavene), Djarshar, Djauhar, Djawhar, Gehoar, Jauhar, al-Saqlabi, al-Rumi, al-Siqilli, ibn-Anton (sin Antunov).

Kad su arabski gusari počeli napadati hrvatsku obalu u 9./10. stoljeću, Džafera su odveli kano slugu na dvor kalifa al-Khaima u Tuniziji. Kasnije je izgradio veliku karieru postavši državnik i vrhovni general u Maurskoj vojsci. Zauzeo je zemlju faraonova, i tako proširio Maursko carstvo od obala Atlantika do rieke Nil. Vodio je osvajanje sjeverne Afrike i osnovao novi egipatski glavni grad Kairo (al-Qahira), budući drugi najveći islamski grad nakon Bagdada. U 970. godini je izgradio džamiju, koju je imenovao Al-Azher (Najsvjetliji).

Službena hrvatska historiografija govori ne samo o njemu, nego i o približno 20 tisuća Hrvata koji su u središtnjem vieku, živeći na obalama Jadrana, ušli u islam i služili u njegovim carstvima kano vojskovođe, moreplovci, ugostitelji, paževi i slično.

Osim Džafera, poznati su nam i Maurohrvati koji su prešli na islamsku religiju.
Maurski Hrvati (Maurohrvati) su prvi riedki Hrvati koji su doprli do Španjolske u doba velike selitbe naroda, vjerojatno su bili pojedinci i grupice Hrvata koje su pri svojemu vojnom pohodu preko naših krajeva sve do Španjolske u 6. i 7. stoljeću, sa sobom kano zarobljenike ili plaćenike povukle čete zapadnih Gota (Vizigoti).

Međutim, to bi bile tek manje skupine koje su se tamo brzo asimilirale i izgubile, pa o njima kasnije više nema sigurnih zapisa. Prva jasno dokumentirana i češća nazočnost sigurnih Hrvata u Španjolskoj, počinje tamo u islamsko doba Kordovskog emirata i potom kalifata pod dinastijom Omayida, od 10. i 11. stoljeća.

Nakon propasti maurske vlasti u 15. stoljeću, oni se većinom preseljuju južnije u Maroko, gdje su njihovi islamizirani potomci u marokanskoj pokrajini Zagora dielom očuvani sve do danas.

Otac Domovine dr. Ante Starčević, moderni otac hrvatskog nacionalizma i čovjek koji je najviše od svih zagovarao bosanske i hercegovačke muslimane kano dio hrvatskog naroda, što se kroz poviest i kroz genetsko podrietlo pokazalo pravilnim, jerbo naši muslimani su bili hrvatski domoljubi, hrvatski ratnici, hrvatski pjesnici i hrvatski zatvorenici zbog svog domoljublja i zbog toga što su se izjašnjavali Hrvatima, a bili su islamske religije.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s